18 Nisan 2012 Çarşamba

DSpace Kurumsal Arşiv Sisteminde Kişisel Koleksiyon Oluşturmanın Önemi

DSpace kurumsal arşiv sisteminde koleksiyon oluştururken, her kullanıcı kendi kaytlarını oluşturmalıdır, yani sisteme kendisi girmelidir. Bu yolla DSpace kurumsal arşiv sisteminde her kullanıcının kurumsal arşiv sistemi içinde kendi kişisel arşivinin oluturulması sağlanır. Üyelerin kurumsal arşivlerde oluşturdukları kişisel arşivler de kurumsal arşivleri oluşturur. Kurumsal arşivler ise ulusal arşivlerin yani, açık erişim sistemlerinin bir parçasıdır.

DSpace'de farklı adresler kullanılarak bir üyenin kayıtlarının oluşturulması, o üyenin kişisel arişivinin kendi hesabında toplu olarak görülmesini engeller. Bu bakımdan her üyenin kayıtlarının keni hesabı üzerinden oluşturulması önemlidir ve kurumların hafızası olan kurumsal arşiv sistemlerine kayıt yapılması zorunlu olmaldır.

Kurumsal arşivlerdeki kayıtlar hem üyenin hem de kurumun görünürlüğünü, tanınırlığını, atıf alma oranını artıran sistemlerdir. Bu bakımdan özellikle önem verilmesi, değerinin ne olduğu üzerinde düşünülmesi gereken sistemlerdir. 

Kurumsal arşiv sistemleri ilk bakışta ekstra yük getiren bir uygulama gibi görünse de değeri zaman içinde anlaşılacak sistemlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder