23 Nisan 2012 Pazartesi

Kurumsal Arşive Kaydedilecek Belgeler

Farklı kurumlarda çalışan akademisyenler, çalışmalarını hangi kurum altında üretmişse eserleri o kurumun kurumsal arşivine kaydedilmelidir. Örneğin; Doğuş Üniversitesi Kurumsal Arşiv Sistemi olan eArşiv'de bu kuralın uygulanması benimsenmiştir. Bu yolla kurumun iyi bir arşivinin oluşturulması ve bir kişiye ait çalışmaların farklı kurumlarda girilmesi suratiyle açık erişim sistemlerinde gereksiz tekrarların önlenmesi amaçlanmaktadır. 

19 Nisan 2012 Perşembe

Snake Küp Bulmaca Çözümü

Snake Küp Bulmacanın çözüm öncesi ve çözüm sonrası görüntüsü aşağıda verilmiştir. Nasıl çözüleceğini ise aşağıda bağlantısı verilen videoyu dikkatlice izleyerek yapabilirsiniz.



Çözüm videosu:

18 Nisan 2012 Çarşamba

DSpace Kurumsal Arşiv Sisteminde Kişisel Koleksiyon Oluşturmanın Önemi

DSpace kurumsal arşiv sisteminde koleksiyon oluştururken, her kullanıcı kendi kaytlarını oluşturmalıdır, yani sisteme kendisi girmelidir. Bu yolla DSpace kurumsal arşiv sisteminde her kullanıcının kurumsal arşiv sistemi içinde kendi kişisel arşivinin oluturulması sağlanır. Üyelerin kurumsal arşivlerde oluşturdukları kişisel arşivler de kurumsal arşivleri oluşturur. Kurumsal arşivler ise ulusal arşivlerin yani, açık erişim sistemlerinin bir parçasıdır.

DSpace'de farklı adresler kullanılarak bir üyenin kayıtlarının oluşturulması, o üyenin kişisel arişivinin kendi hesabında toplu olarak görülmesini engeller. Bu bakımdan her üyenin kayıtlarının keni hesabı üzerinden oluşturulması önemlidir ve kurumların hafızası olan kurumsal arşiv sistemlerine kayıt yapılması zorunlu olmaldır.

Kurumsal arşivlerdeki kayıtlar hem üyenin hem de kurumun görünürlüğünü, tanınırlığını, atıf alma oranını artıran sistemlerdir. Bu bakımdan özellikle önem verilmesi, değerinin ne olduğu üzerinde düşünülmesi gereken sistemlerdir. 

Kurumsal arşiv sistemleri ilk bakışta ekstra yük getiren bir uygulama gibi görünse de değeri zaman içinde anlaşılacak sistemlerdir.

17 Nisan 2012 Salı

Dernek Genel Kurulu : İlk Genel Kurul Kaç Üye İle Yapılır

Yeni bir dernek kurdunuz. Bu durumda ilk genel kurulu 6 ay içinde yapmalısınız. Yapılacak ilk genel kurula kadar, dernek tüzüğünde belirtilen Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üye sayısının iki katı kadar üye kaydı yapmalısınız. Örneğin; dernek tüzüğü "Yönetim Kurulu 7 asıl, 7 yedek üyeden ve Denetleme Kurulu 3 asıl, üç yedek üyeden oluşur" diyorsa, bu dumda 7 asıl üye + 7 yedek üye = 14 üye ve 3 asıl üye + 3 yedek üye = 6 üye olmak üzere toplamda en az 20 dernek üyesi olmalıdır.

13 Nisan 2012 Cuma

OJS'den DOAJ'a Kayıt Aktarma

Yayınladığımız yeni bir dergi sayısının OJS'deki metadatalarını DOAJ'a trafsfer etmek istiyorsanız aşağıdaki açıklamalara göz atmanızda fayda var.  

Kayıt transferi için:
- OJS'ye Dergi Yöneticisi olarak giriş yapıyoruz.
- "Üye Sayfası" başlığını tıklıyoruz.
- "Dergi Yöneticisi" başlığını tıklıyoruz.
- "Verilerin Alınması / Verilmesi" başlığını tıklıyoruz.
- "DOAJ İhraç Eklentisi"ni tıklıyoruz.
- "Dergi İhracı" başlığını tıklıyoruz. 
- Eklenti tüm dergi içeriğini dışarı XML formatında dışarı atıyor. Bu nedenle, XML formatında dışarı atılan dosya (journal_#.xml) içeriğindeki son sayıyıya ait kaytılarını seçip, daha önceden oluşturduğumuz "DOAJ_Kayıt_Transfer.xml" dosyasına sırasıyla koyuyoruz.
- Firefox'ta görüntüleyerek hata olup olmadığına bakıyoruz.
- DOAJ'ın kendi sayfasına kullanıcı adı ve şifreyle giriş yaptıktan sonra "Upload" kısmında dosya yolunu gösterip aktarıyoruz.
- Aktarımda sadece İngilizce abstrktları dikkate alıyor. Dolayısyla XML dosyasının bu kısmında bir düzenleme söz konusu olmuyor.
- Başlıkların önce İngilizcesini devamına da Türkçesini birleştirerek tek alana atıyor. Bunu ya XML dosyasında düzenleyip göndermek gerekiyor ya da yükledikten sonra DOAJ'ın sayfasında düeltmek gerekiyor gerekiyor. En güzeli XML dosyası içindeki düzeltme yaptıktan sonra atmak. Bunun için XML dosyası içindeki;

<title language="eng">University Libraries: Purpose, Duty, Function and Organizational Structure</title>
<title language="tur">Üniversite Kütüphaneleri : Amaç, Görev, İşlev, Yönetim ve Örgüt Yapısı</title>

satırlarını

<title language="eng">Üniversite Kütüphaneleri : Amaç, Görev, İşlev, Yönetim ve Örgüt Yapısı = University Libraries: Purpose, Duty, Function and Organizational Structure</title>

şeklinde düzenlersek DOAJ'ın sayfasında tek tek uğraşmak zorunda kalmayız.

Örnek DOAJ XML dosyası

12 Nisan 2012 Perşembe

DSpace'de Öğe / Kayıt Tam Metnine Erşim Sınırlaması Koyma


 DSpace'ye girilen bir kaydın / öğenin, telif hakkı sorunundan veya başka bir nedenden dolayı sadece yetkili kişiler tarafından görülmesini istiyorsunuz. O halde JSPUI ara yüzü için aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekir:
1) Öncelikle bir gurp oluşturarak bu grupta yer alancak kişi guruplarının buraya atamasını yapmalısınız. Bunun için izlenecek adımlar:
  • Sisteme yönetici / admin hesabıyla giriş yapınız,
  • Sol taraftaki "Yönetici / Administer" linkine tıklayın,
  • "Yönetim Araçları / Administration Tools" ekranında "Gruplar / Groups" linkine tıklayın,
  • "Grup Editörü / Group Editor" ekranında " Yeni Gurp Oluştur / Creat New Group" Butonuna tıklayın,
  • Oluşturacağınız gurp için bir isim verin (Örneğin "dupersonel"),
  • "Group Seç / Select Gorups" butonuna tıklayın,
  • Açılan grup penceresindeki "COLLECTION_#_ADMIN" ve "COLLECTION_#_SUBMIT" gruplarını oluşturuduğunuz gruba ekleyin, 
  • "Grup Güncelle / Update Group" butonuna tıklayın.
2) Yukarıdaki düzenleme ile sistem üzerinde kayıt girme ve admin yetkisi olanlar için bir gurup oluşturduk. Sıra erişim sınırlaması koyacağımız doküman/(lar)ın yetkilerini düzenlemekte.
Bunun için izlenecek adımlar:
  • Erşim sınırlaması koymak istediğiniz kaydı bulun ve detayını görüntüleyin.
  • "Düzelt / Edit" seçeneğini tıklayın,
  • "Öğe Düzenle / Edit Item" sayfasında "Öğe Yetkileri / Item's Authorizations:" başlığı için "Düzlet / Edit" tuşuna basın, 
  • "Öğe Düzenle / Policies for Item" sayfasında "Veri akışı / Bitstream" satırınındaki "Yeni İlke Ekle / Add New Policy" kısmındaki "Düzelt / Edit" tuşuna basın (kaydın birden çok dosyası var ise her bir dosya için ayrı ayrı yapılmalıdır),
  • "İlke Düenle / Edit Policy for Item" sayfasında iken, eğer sadece "Administrator"ın kaydı görmesini istiyorsanız, "Adninistrator" seçeneğini, "dupersonel" gurubundaki yetkililerinin kaydı görmesini istiyorsanız "dupersonel" seçeneğini işaretleyerek "Kayıt / Save" tuşuna basınız.
Artık bu doküman sadece "dupersonel" gurubundaki yetkililer ve kayıtgöndericiler tarafından kullanıcı adı ve şifre doğrulamasıyla görülebilir.

Elektronik Dergi / e-dergi Yayınlamak İçin Beyanname Verilir mi?

Elektronik, yani e-dergi yayımlamak için beyanname vermek zorunda değilsiniz; çünkü 5187 sayılı Basın Kanunu, basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar. Dolayısıyla e-dergi yayıncılığını bağlayan bir husus içermez.

e-dergi yayımlarken dikkat etmeniz gereken husus 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'dur. Bu kanunda belirtilen hususlara dikkat ederek e-derginizi istediğiniz biçimde hazırlayarak yayımlayabilirsiniz.

Basılı ortamdaki dergiler için beyyaname verme işlemleri ve gerekli belgelere http://sonmezcelik.blogspot.com/2011/12/dergi-yaymlamak-icin-gerekli-belgeler.html adresinden erişebilirsiniz.

Basılı dergiler hakkınd abilgi almak için http://sonmezcelik.blogspot.com.tr/2011/12/dergi-yaymlamak-icin-gerekli-belgeler.html adresindeki paylaşıma bakabilirsiniz.

6 Nisan 2012 Cuma

Open Journal Systems (OJS) Eğitimi

Özet:
Dergilerin yayım sürecindeki iş ve işlemlerin, uluslararası alanda kabul görmüş bir dergi yönetim ve yayımlama sistemi aracılığıyla yapılması çok önemlidir. Public Knowledge Project (Kamu Bilgi Projesi) çerçevesinde açık kaynak kodlu olarak geliştirilen Open Journal Systems (Açık Dergi Sistemleri) eğitimi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Eğitimin amacı, dünyada 14 binden fazla dergi tarafından kullanılmakta olan OJS'nin kurulumu, OJS'de dergi yapılandırma, ara yüz özelleştirme ve OJS'nin kullanımı konusunda detaylı paylaşımda bulunmaktır. OJS eğitimi, sistem hakkında genel  bilgilerin verilmesinin ardından gerçek zamanlı uygulamalar ile yapılmaktadır. Bu yöntemle yapılan eğitimler, dergi yöneticisi ve editörlerin OJS'yi daha iyi kullanmalarına aracı olmakta, dergilerin uluslararası standartlara uygun bir altyapıyla yayımlanmasına temel oluşturmaktadır.

OJS Eğitim Programı:
Yayımlanmakta olan veya yayımlanmak istenen akademik dergiler için OJS ideal bir sistemdir. Açık erişime uygun uluslararası alt yapısıyla OJS tüm arama motorları tarafından harmanlanmakta ve böylece derginin potansiyel kullanıcılara ulaşmasına aracılık etmekte, derginin ve yazarların tanınırlığını artırmaktadır.

OJS hakkında ayrıntılı bilgi için "Açık Dergi Sistemleri (ADS): Açık Kaynak Kodlu Dergi Yönetim ve Yayımlama Sistemi" başlıklı makaleye bakabilirsiniz.

Open Journal Systems kurulum ve kullanımı konusundaki detaylı eğitim Doğuş Üniversitesi Dergisi Yazı İşleri Müdürü Sönmez ÇELİK tarafından, Doğuş Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde veya arzu edilen yerde verilebilmektedir. OJS eğitimlerinin içeriği genel hatlarıyla şu başlıklar altında gerçekleştirilmektedir.

1) OJS Bileşenleri
Bu aşamada OJS yazılımının çalışabilmesi için gerekli olan bileşenlerin kurulumu anlatmaktadır. OJS'nin ihtiyaç duyduğu bileşenler:
  • PHP >= 4.2.x (MySQL verilerini veri tabanından alabilmek için)
  • MySQL >= 3.23.23 (OJS üst verilerini tutmak için)
  • Apache2 >= 1.3.2x (OJS'nin web üzerinden hizmet verebilmesi için)
  • phpMyAdmin (MySQL tablolarını yönetebilmek için)
Bileşenler ayrı ayrı kurulabildiği gibi, bu bileşenleri  paket halinde içeren (ör. Windows için Wamp Sever, Linux için Lamp Server) seçenekler de tercih edilebilir. Wamp ve Lamp server türü paketler kurulumda kullanıcıya kolaylık sağlaması bakımından tavsiye edilmektedir.

2) OJS Kurulumu
OJS kurulumu süreci için aşağıdaki başlıklar çerçevesinde eğitimi verilmektedir:
  • OJS'nin güncel sürümünün sunucuya indirilmesi.
  • Kurulum için OJS klasörünün hazırlanması.
  • Kurulum sürecinin gerçekleştirilmesi.
  • config.inc.php dosyasında konfigürasyon ayarlarının yapılması.
  • OJS'ye yüklenecek dosyaların tutulacağı "files" dizinin ayarlanması.
3) OJS'de Site Yönetimi
Site yönetimi eğitimi çerçevesinde aşağıdaki adımların eğitimi verilir.
  • Site ayarlarının yapılması.
  • Yayımlanacak dergi kayıtlarının açılması.
  • Sitede kullanılacak dillerin yüklenmesi.
  • Dergi Yöneticisi kaydının açılması ve atanması.
4) OJS'de Dergi Yapılandırma
Yapılandırma aşamasında aşağıdaki süreçlerin eğitimi gerçekleştirilir:
Birinci aşama:
  • Derginin sahibi, yazı işleri müdürü, dergide görev yapacak editör ve bölüm editörleri, hakemler, mizanpajcılar, sayfa düzenleyiciler gibi yetkililerin kaydının yapılması.
  • Yönetici ve Kurulların oluşturulması ve üyelerin atanması.
İkinci aşama:
  • Ayrıntılar: Dergi adı, ISSN, temel iletişim, arama motoru dizinlemesi gibi bilgilerin düzenlenmesi.
  • Politikalar: Derginin, odak, kapsam, hakemlik, bölümler, gizlilik, güvenlik ve erişim ile ilgili politikalarının düzenlemesi.
  • Başvurular: Yazar ve hakem rehberlerinin hazırlanması, telif hakkı ve üst veri ile ilgili düzenlemelerin yapılması.
  • Yönetim: Erişim, güvenlik, cilt ve sayı düzenlemesi, duyurular, son kopya ve mizanpaj ile ilgili düzenlemelerin yapılması.
  • Görünüş: Dergi web sayfasının görünüşü (içerik, sayfa başlığı, sayfa altlığı, gezinme çubuğu v.b.) ile ilgili düzenlemelerin yapılması.
5) OJS Kullanımı
Bu aşamada OJS'nin kullanımı konusunda detaylı ve uygulamalı eğitim yapılır:
  • Dergi yöneticiliği:
    • Yönetim (Duyurular, Dergi Bölümleri, Diller, Yönetici Listesi, E-Posta şablonları vb. işlerin yapılması ve dergi yapılandırma sürecinin gerçekleştirilmesi.
    • Kullanıcılar (oluşturma, yetkilendirme, birleştirme vb. işlemleri gerçekleştirilmesi).
    • Görevler (yönetici, editör ve bölüm editörleri, hakemler, yazarlar, okuyucular ve abone yöneticisi kayırlarının yönetilmesi.
  • Editörlük ve bölüm editörlüğü:
    • Değerlendirme süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
    • Makalelerin yayıma hazır hale getirilmesi,
    • Cilt ve Sayı kayıtlarının oluşturulması,
    • İçeriğin yüklenmesi ve yayımlanması,
    • ...
  • Hakemlik:
    • Makalelerin değerlendirilmesi,
    • Değerlendirme dosyalarının yüklenmesi,
    • ...
  • Yazarlık:
    • Dergi kurallarına göre makale hazırlama,
    • Makale yükleme süreci,
    • Makale takip süreci.
    •  ...

6) OJS'üzerinde Yayımlanan Dergi Örneği


Dect Digital Telefon Çağrı Aktarma

Dect Digital telefonda çağrı akatarma aşağıdaki gibi yapılır:

1) Gelen çağrıyı açınız.
2) Arayan kişiyle konuşurken çağrıyı aktarıyorum dedikten sonra R tuşuna basınız.
3) Çağrıyı aktaracağınız numarayı tuşlayınız.
4) Aktardığınız kişi telefonu açınca telefon yönledirdiğinizi belirttikten sonra kapat tuşuna basınız.

Hepsi bu kadar. :)

Ne Bilim Yahu

Prof. Dr. Levent SEVGİ'ni Ne Bilim Yahu kitabı adlı kitabı Doğuş Üniversitesi Yayınları arasında yayımlandı. Günlük yaşamda olaylara nasıl bakıyorsunuz? Kanserin çaresi var mı? Cep telefonları gerçekten zararlı mı? Baz istasyonları şehir dışına çıkarılabilir mi? Deprem ne zaman olacak? Kimler bilim adı altında şarlatanlık yapıyor? Ata uzay asansörü gerçek mi? Medya haberleri ne kadar doğru? gibi onlarca sorunun gerçek cevabı bu kitapta. Yakında kitapçı raflarındaki yerini alacak...

Künye
SEVGİ, Levent, (2012). Ne Bilim Yahu. Yayına hazırlayan Sönmez ÇELİK, İstanbul: Doğuş Üniversitesi Yayınları.

Kitap Tanıtımı
Hiç düşündünüz mü; neden kansere çare bulanlar, depremi önceden kestirenler ortalıkta bolca boy gösterebiliyor da örneğin fizikte, matematikte, elektronikte böyle kişilere rastlanmıyor? Neden sade vatandaş ekonomi uzmanı, hukuk uzmanı, futbol uzmanı, teknik direktör, tarih uzmanı olabiliyor ve ahkam kesiyor da, örneğin radar konusunda ortalıkta bir tek vatandaş görünmüyor? Neden, Kuran’ın şifrelerini çözenler bir uydu kod çözücü ya da kripto cihazı tasarlayamıyor? Bunun nedeni yerlerde sürünen bilim okur yazarlığımız olmasın? Ne demek bilim okur yazarlığı? Ne demek bilim, bilimsel yöntem, bilimsel kestirim/öngörü, bilim adamı?

Bilim önemli, toplumda saygın bir yere sahip. Her şeyin önüne ardına bilim, bilimsel sonuç, vb. getirilmesinden, yerli-yersiz her yerde kullanılmasından anlamak mümkün. Bir örnek: TV’de bir kanal; sunucu Diyanet İşleri Başkanı’nı konuk etmiş, yine Hac’da Şeytan taşlarken oluşan izdihamdan ölen yüzlerce hacı adayını konuşmaktalar. Başkan Şeytan taşlamanın sembolik olduğunu, içimizdeki Şeytanı kontrol etmenin önemli olduğunu, vb., anlatmaya çalışıyor. Sunucu soruyor; “Sayın Başkan Şeytan taşlamanın bilimsel açıklaması nedir, anlatır mısınız?” Ne demek Şeytan taşlamanın bilimsel açıklaması? 

Bu kitapta bilim ve teknoloji ile toplum ilişkileri üzerine deneme yazıları yer almakta. Bilimin tanımından, bilimsel yöntem tartışmalarına, kehanetten bilimsel kestirime, yaşamda olasılık ve rastlantının öneminden istatistiğin kullanımına, araştırma kurumlarımızdan akademisyenlere dek geniş bir yelpazede insanımızı düşündürmek amacıyla hazırlanan bölümlerde kısaca bilim ve teknolojinin toplumsal algılamasını bulacaksınız.

Süreli Yayın Değişiklik Beyannamesi

Yayımlamakta olduğunuz süreli yayınla ilgili bir değişiklik durumu söz konusu olduğunda yapmanız gereken "Süreli Yayın Değişiklik Beyannamesi" hazırlayıp bağlı bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Basın Savcılığına vermektir. 

Süreli Yayın Değişiklik Beyannamesi için ayrı bir form yoktur. Mevcut Süreli Yayın Beyannamesi formunun başlığını "SÜREİ YAYIN DEĞİŞİKLİK BEYANNAMESİ" olarak değiştirip formu eksiksiz doldurmalısınız. Değişiklik olan kısımları koyu renkle veya altını çizerek yazmalı ve bu şekilde Savcılığa iletmelisiniz.

Cumhuriyet Basın Savcılığına hitaben hazırlayacağınız üst yazıda değişklik beyannamesini ilettiğinizi belirtmeli ve bu yazının ekine sadece değişikliğe ilişkin belgeleri koymalısınız.

5 Nisan 2012 Perşembe

OGS - HGS Ekstrelerindeki Hatalı Geçişler ve İtiraz

Aracınızda OGS - HGS kullanıyorsanız ekstrelerinize (ay sonu raporları) dikkat etmenizde fayda var. Ekstrenizde aşağıdaki gibi hatalı geçişler ile karşılaşabilirsiniz.
OGS - HGS hatalı ya da kaçak geçişlerinizi ekstrelerinizden görebileceğiniz gibi http://uygulama.kgm.gov.tr/ihlal/Sayfalar/ihlal.aspx adresinden de sorgulayabilrisiniz.

Eğer hatalı ya da kaçak geçisiniz var ise bu durumda yapmanız gereken;

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Otomatik Geçiş Sistemi Ana Kontrol Merkezi Başmühendisliği, yani OGS - HGS Müşteri Hizmetlerini 0850 460 6060 numaradan arayarak itiraz etmektir.

Görevliye, araç plakanızı veya OGS - HGS numaranızı vererek durumu izah ederseniz gereğini telefonda yapıyor. Boş yere banka ve dilekçeyle uğraştırmıyorlar. Paranızı 2-3 iş günü içinde hesabınıza iade ediyorlar.

Not: İtirazlar 45 gün geriye dönük yapılabiliyormuş. 45 günü aşmış hatalı geçişler için bir bardak soğuk su içiyorsunuz.

HGS geçişleri ile ilgili olarak HGS Geçişleri ve İhlalleri  adlı yazıya bakabilirisniz.

1 Nisan 2012 Pazar

OJS'de Buton Arka Plan (background-color) Rengini Değiştirme

OJS'de buton arka plan (background-color) ve buton yazı karakterini değiştirmek için "...\ojs\lib\pkp\styles" dizini altındaki "common.css" dosyası içindeki

input.defaultButton {
    background-color: #375;
    color: #FBFBF3;
    font-weight: bold;
}

kodlamasında "background-color" ve "color" renk kodlarını değiştirmeniz gerekir. Buton zemin rengini değişirmek için "background-color" kodunu, buton yazı karakteri rengini değiştirmek için "color" kodunu değiştirmelisiniz. Örneğin; buton zemin rengini lacivert, yazı rangini siyah yapmak için aşağıdaki gibi bir değişiklik yapabilirsiniz.

input.defaultButton {
    background-color: #990033;
    color: #000;
    font-weight: bold;
}