6 Aralık 2011 Salı

E-Kitap Sağlama ve Kullanımında Yeni Paradigmalar Smpozyumu

TKD İstanbul Şubesi, ANKOS ve Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı işbirliği ile "E-Kitap Sağlama ve Kullanımında Yeni Paradigmalar: Trendler, Zorluklar ve Fırsatlar" Sempozyumu 6 Aralık 2011 Salı günü Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Üç oturum ve bir panelin gerçekleştirildiği toplantı gün boyu yoğun bir şekilde devam etti ve gerçekten faydalı oldu. E-kitap arayüzlerinin nasıl kullanılacağını ısrarla anlatan iki sunum dışındakiler oldukça beğenildi. 
I. OTURUM:
  • Semih Bekar'ın "E-kitaplar üzerine güncel bir değerlendirme: Accucmos anketi, sonuçlar ve değerlendirmeler" başlıklı sunumu slaytlardaki yazım hatalarına rağmen güzeldi. Sunumda kütüphanecilere uygulanan anketin sonucu paylaşıldı.
  • Tan Çağlayan'ın "Dünya'nın lider e-kitap platformları ve Çağlayan Kitabevi" başlıklı sunumunda kitabevini ve temsilciliğini yaptıkları firmaların e-ktap platformları hakkında detaylı bilgiler verdi. Sunum, Çağlayan Kitabevinin bilgi teknolojisinin yayıncılık dünyasını taşıdığı noktaya seyirci kalmadıklarını göstermesi bakımından anlamlıydı. Ancak temsilciliğini yaptığı tüm e-kitap platformlarının özellliklerini anlatmaya çalışması, hangi özellik hangi platforma aitti noktasında sıkıntı yarattı.
  • Zeynep Niksarlı'nın "E-Kitaplar: OUP, time ve SAGE Koleksiyonları" sunumu biraz kullanım ağırlıklı anlatım şeklideydi.
II. OTURUM:
  • Erol Gökduman'ın "Dünya'nın ilk e-kitap platformu, yenilenen yüzüyle NetLibrary - EBSCO ebooks" adlı sunumu oldukça güzeldi. Sunumda EBSCO ebooks platformu üzerinden geniş bir Türkçe içeriğe de ulaşılabileceğimizi belirtmesi önemli bir açıklamaydı.
  • Serdar Katipoğlu'nunE-kitapalar yerel ve küresel boyutlar" başlıklı sunumu, konuya sosyolojik açıdan yaklaşarak ilerlemesi bakımından bir farkındalık yarattı. Ancak asıl önemli açıklaması ise Hiperkitap veritabanının 1 Ocak 2012'den itibaren EBSCO ebooks platformu üzerinden pazarlanacağı konusuydu.
  • Gülçin Gökmen'in "Taylo & Francis elektronik kitapları ve sağlama modelleri" konulu sunumunu izelyemedim.
III. OTURUM:
  •  Kemal ÇELİK World e-book ve Gale Cengace e-textbookları ile ilgili iki sunumu birden gerçekleştiridi. Sunumların böyle iç içegeçirilmesi, yani bir seferde birden çok ürün tanıtımı bence amacına ulaşmıyor. Bence kullanımdan çok konuya felsefi ve sosylojik açıdan yaklaşım daha isabetli oluyor. Bu koktada sunum biraz kısır kaldı.
  • Barış Tan'ın E-kitap sağlamada yeni kavramlar ve platformlar" başlıklı sunumu da kullanıcı eğitimi nitelikli bir sunum oldu.
  • Lale YURTSEVER'in "Ebrary - elektronik kitaplara erişim ve satın alma modelleri" başlıklı sunumu sempatik bir paylaşım oldu. Ebrary'nin müşterilerine sunduğu hizmetlerden bahsedilirken kullanılan "Ebrary e-kitap tekonolojisi sunmakta" ifadesi bence yanlış ifade edildi. Bunun yerine e-kitap teknolojisiyle kullanıcılarına hizmet farkındalığı yaşatmakta dense sanırım daha iyi olurudu. Ayrıca Ebrary veritabanındaki DASH platformuna yüklenen kurumsal dokümanların aboneliğin bitmesi ya da yenilenmemesi durumunda akıbetinin ne olacağı husususunda sormuş olduğum maalesef net bir yanıt alamadım. 
PANEL:
Ertuğrul Bey'in yönetiminde İlkay HOLT ve Tuğba AKBAYTÜRK ÇANAK e-kitap konusundaki tecrübelerini paylaştı.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder