9 Aralık 2011 Cuma

Kurumsal Açık Arşiv Sistemi Programları

Kurumsal Açık Arşiv Sistemi için kullanılan DSpace, Eprints, Invenio, Fedora gibi yazılımlar ile bir üniversitede veya bir kurumda üretilen kitap, makale, bildiri, teknik rapor, fotoğraf, harita, ön baskı, ders notu, veri setleri, görüntüler, ses ve video dosyaları, bilgisayar programları, vb. gibi hemen hemen her tür materyal arşivlenebilmekte ve internet aracılığıyla erişime açılabilmektedir.

DSpace
DSpace akademik ve kar amacı gütmeyen ticari kuruluşlar için geliştirilmiş açık kaynak kodlu dijital bir kurumsal arşiv sistemidir. Bir kuruluştaki entelektüel çıktıları depolamak, indekslemek, korumak, saklamak, tekrar yaymak amacıyla kullanılır. DSpace sistemine metin, görsel, video, veri seti gibi her türlü elektronik doküman yüklenebilir ve kolay bir şekilde açık erişime sunulabilir. HP Laboratuarları ve MIT Kütüphaneleri tarafından ortaklaşa geliştirilmiş olan sistem, ücretsizdir ve kuruluşun ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilecek bir yapıdadır. OpenAIRE uyumluluğu olan DSpace hakkında daha fazla Türkçe bilgi için buraya, DSpace web sayfasına erişmek için ise buraya tıklayınız.

EPrints
Önemli kurumsal arşiv sistemlerinden biri olan EPrints ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Southampton Üniversitesi'nde geliştirilen EPrints, bilimsel araştırmalar için açık arşivler yaratmak üzere tasarlanmıştır. Tüm içerik türlerine destek veren EPrints OpenAIRE uyumludur. Sistem hakkında daha fazla Türkçe bilgi için buraya, EPrints web sayfasına erişmek için ise buraya tıklayınız.

Invenio
Web üzerinde dijital bir kütüphane veya kurumsal arşiv oluşturmaya aracılık eden açık kaynak kodlu bir yazılımdır. CERN tarafından geliştirilen Invenio Açık Arşiv Girişimleri üst veri harmanlama protokolü standartlarını taşır. Invenio web sayfasına erişmek için buraya tıklayınız.

Fedora
Fedora kurumsal arşiv sistemi kar amacı gütmeyen DuraSpace tarafından desteklenmektedir. Sistem Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından dijital içeriğin depolanması, yönetimi ve bu içeriğe erişim için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir kurumsal arşiv sistemdir. Fedora web sayfasına erişmek için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder